Bilişim Sektörü Nedir?
Bilişim Sektörü Nedir? Bu Sektörde Hangi Hizmetler Verilir?
Bilişim sektörü çok kapsamlı hizmetleri bulunan ve insanların bilgisayar üzerinden işlemlerin gerçekleştirmelerini sağlayan bir sektördür. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanlar bütün işlerini bilgisayar üzerinden halletmeye ve hatta bilgisayar üzerinden para kazanmaya başladılar. Bizim içine dahil olduğumuz bilişim sektörü gibi, birçok ağ bilişim hizmetlerini internet üzerinden vererek hem vakit kazanıyor, hem de müşteri kapasitesini arttırıyor. Bunun dışında internetten para kazanmanın çeşitli yolları da mevcut durumda.
Bilişim sektörü, insanların işlerini düzenlemelerini sağlayan, onlara ek veya asıl iş imkanı sunan ve gerekli düzenlemeler ile internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yaparak hitap edilen müşteri kitlesini genişleten kapsamlı ve geniş bir sektördür. Bunun dışında fabrika ve şirket hizmetlerinin bilgisayar ekranlarında toplanmasını ve daha kolay denetlenerek yönetilebilmesini sağlamaktadır.
Bilişim sektörü bilgi akışının hızlı ve etkili bir şekilde sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bilgisayarlardan daha çok bahsedilse de, bilişim sektörüne internet ağına bağlanılabilen tüm cihazlar dahildir. Tabletler, akıllı telefonlar, televizyonlar ve bilgisayarlar üzerinde yaşanan bu bilgi akışı, bilişim sektörünün temel yapı taşlarını oluşturmaktadır.
Eskiden silah gücüne dayanan gelişmişlik seviyeleri, günümüzde bilişim sektörüne odaklanmıştır. İşin doğrusu bir devletin asıl silahı, teknolojiyi ne ölçüde kullanabildiği olmuştur. Günümüzde yapay zeka ile adı geçen ABD ve kat ettiği gelişmeler, ülkenin ciddi bir saygınlık kazanmasına yardımcı olmuştur. Bir ülkede teknoloji ağı büyüdükçe, hayal gücü de büyümektedir. Başarılı imzalar ancak teknolojiyle yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Örneğin yeni bir şey icat edildiğinde, dünyanın her noktası aynı anda haberdar olabilme şansını ancak bu şekilde bulmaktadır. Gündemi sarsan ve derinden etkileyen en yakın haberlerden biri Kara Delik’in bulunması olmuş ve Einstein’in teorisi yaklaşık 100 yıl sonra kanıtlanma şansını yakalamıştır. Bu durumdan kısa zamanda dünyanın haberdar olması, bilim insanlarını bir hayli sevindirmiş ve yeni icatlara sürüklemiştir. Bunun dışında geçtiğimiz günlerde Ay’a gitmek isteyen Hindistan’ın aya gitme serüveni canlı olarak izlenmiştir. Bu izlenme tüm dünyada gerçekleşmiş, bağlantının koptuğu dakika dahi saniyesi saniyesine aktarılmıştır.
Bilişim işte böyle kapsamlı bir sektördür. İnsanların dünyanın diğer ucundaki insanlardan aynı anda haber almasını sağlamaktadır.
Bilişim Sektörü Nasıl Bu kadar Büyüme Şansı Yakalamıştır?
Teknolojinin gelişmesiyle ve ilk olarak telefonun bulunmasıyla başlayan iletişim ağı, ülkelerin birbirlerinden aynı dakikada haberdar olmalarını sağlamıştır. Önceden aracılar ile gerçekleştirilerek, çeşitli ajanlarla çökertilen ülkeler artık yoktur. Günümüzde bir şey icat edildiğinde, anında patenti alınarak o buluşun kişiye ait olduğu kanıtlanmaktadır. Aracılar dolayısıyla icatları başkalarına çaldırmak diye bir şey kalmamıştır.
Ülkeler arası ilişkileri bu denli önemli etkileyen bilişim sektörü, ülkelerin yatırımları ile bu denli büyük bir ağa dönüştürülmüştür. Ülkelerin hem birbirine fikir kaptırmak istememesi, hem de kolayca her dakika her şeyi denetleyebilmesi gibi nedenlerle bilişim sektörü hızla büyüyen ağlara çevrilmiştir. Özellikle son birkaç yılda büyüyen akıllı telefon teknolojisi ve bu telefonların insanların elinden düşmeyişi, bilişim ağını bir hayli genişletmiştir.
Büyük markaların kurulması ve bu markaların büyüyerek çeşitli yatırımlar yapması, hem onlara büyük kazançlar olarak geri dönmüştür hem de bilişim ağının yaygınlaşmasını ve önem kazanmasını sağlamıştır. İnsanlar artık yaptıkları yemeklerin tariflerine kadar her şeyi internet üzerinden bulabilme imkanına sahiptir. Ayrıca daha çok öğrenme ve daha çok bilgi edinme şansları olmuş, bu da teknolojinin daha hızlı gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bugün teknoloji sayesinde yapay zeka üzerine çalışılıyorsa, bunun sebebi bilişim sektörünün bu denli genişlemesi ve büyümesidir.